Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2007

Προσοχή στις Συναλλαγές σας Αδέλφια Ελληνοκύπριοι από την 1η Ιανουαρίου 2008



Αναφέρομαι στην νέα Τουρκική Λίρα που κυκλοφόρησε ως νέο εθνικό νόμισμα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους , από την 1η Ιανουαρίου 2005.
Προς απογοήτευση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, το μέγεθος και το σχέδιο των 50 κουρούς (κουρούς ονομάζεται η υποδιαίρεση της νέας λίρας) και της μίας νέας λίρας μοιάζουν έντονα με αυτά των 1€ και 2€ αντίστοιχα. (Βλ. συγκριτική φωτογραφία στο ανάμεσα στα νομίσματα της 1YTL και των 2€). Αυτό είχε προκαλέσει σύγχυση στην ευρωζώνη. Ακόμα, επέφερε προβλήματα σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών (όπως π.χ. σε αεροδρόμια), τα οποία δέχονταν τα κέρματα της μίας λίρας αντί για τα κέρματα των 2€. Καθώς χονδρικά η αξία των κερμάτων της μίας λίρας ανέρχεται στο 1/4 των κερμάτων των 2€, τα επηρεασμένα μηχανήματα αναβαθμίστηκαν με έξοδα των ιδιοκτητών τους.
Τώρα το πρόβλημα αυτό καλείται να αντιμετώπιση η Κυπριακή Δημοκρατία μιας και από την 1 Ιανουαρίου 2008 εντάσσεται και νομισματικά στην ζώνη του ευρώ .
Από την φωτογραφία παραπάνω βλέπουμε ότι και τα δύο νομίσματα εξ όψεως είναι πανομοιότητα και επειδή στην Κυριακή Δημοκρατικά η μετάβαση από τις κατεχόμενες περιοχές στις ελεύθερες και αντίστροφα , είναι σχεδόν ελεύθερη , υπάρχει τυπικός έλεγχος στα σημεία εισόδου, έχει ανακύψει πρόβλημα μίας και η εισροή Τουρκοκυπρίων στα αγοραστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Λευκωσία είναι έντονη .
Η νέα τουρκική λίρα που κυκλοφορεί έχει το ίδιο σχήμα και μέγεθος με το νόμισμα των 2 ευρώ και το νόμισμα των 0,50 έχει το ίδιο σχήμα και μέγεθος με το νόμισμα του 1 ευρώ! όπως ειπώθηκε παραπάνω , πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να το μπερδέψει και να το περάσει για νόμισμα των 2 ευρώ αφού αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 16 διαφορετικές όψεις νομισμάτων και 22 διαφορετικές συλλεκτικές όψεις!!! Επίσης έχει Φοβερή ομοιότητα και με την ιταλική λιρέτα.
Στην νέα τουρκική λίρα απεικονίζεται ο Κεμάλ Ατατούρκ και η ισοτιμία της με το ευρώ είναι : 1 TRY = 0.5323 EUR.Άρα με μία τουρκική λίρα που έχει αξία περίπου μισό ευρώ <ξεγελάς>> ένα αυτόματο μηχάνημα και κερδίζεις 1,5 ευρώ! Επίσης είναι πολύ εύκολο να εξαπατηθεί ο καταναλωτής παίρνοντας ρέστα η κάθε Μικροπωλητής σε πληρωμή προϊόντων αυτού του κόστους.
Η Τουρκία είναι μια χώρα που η προοπτική συμμετοχής της στην ευρω-ζώνη βρίσκεται τουλάχιστο 20 -25 χρόνια μακριά. Εάν επρόκειτο να χρησιμοποιήσει ευρώ σε ένα-δύο χρόνια θα δικαιολογούσα τις ομοιότητες. Τώρα πολλοί θα μπουν σε σκέψεις , άλλοι θα αναρωτηθούν γιατί οι Τούρκοι αντιγράφουν το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αντιδρά, αλλά ένα είναι το σίγουρο
προσοχή στις συναλλαγές σας!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: