Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

Να γιατί Προτιμώ Linoux από windows

Δανείζωμαι την περιγραφή απο εναν Site Admin την marlene  ,ναι όπως κατάλαβαται είναι γυναίκα ,γυναίκα που παίζει το Linoux στα δάκτυλά , η οποία μας περιγράφει με εναν απλοϊκό τρόπο το Λειτουργικό αυτό.
Θα ηταν αδικία να καπηλευτώ τον λόγο της και να τον παρουσιάσω σαν δικό μου.

Λίνουξ
είναι ένας τύπος λειτουργικού συστήματος για υπολογιστές. (κάθε είδους. ) Βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα unix αλλά διαφέρει λιγάκι από αυτό βασικά σε τεχνικές λεπτομέρειες που δεν μας ενδιαφέρουν και ιδιαίτερα εδώ.
Linux+Windows
Αν βάλεις λίνουξ δεν είναι απαραίτητο να βγάλεις τα windows, αν και στο τέλος θα τα βγάλεις γιατί θα καταλάβεις την διαφορά και πόσο πιο ποιοτικό είναι το ένα από το άλλο.
Αρχεία και Linux
Τα αρχεία σου φυσικά και δεν χάνονται αφού τα παίρνεις σε ένα άλλον δίσκο backup και φυσικά τα ξαναβάζεις μετά μέσα στον υπολογιστή σου. Στο linux "παίζουν" όλων των ειδών τα αρχεία εκτός φυσικά από τα αρχεία που είναι ειδικά δημιουργημένα για εφαρμογές και ειδικά προγράμματα των windows. ( π.χ αρχεία για το auttocad και άλλες τέτοιες πολύ ειδικές εφαρμογές.)
Γιατί λοιπόν να προτιμήσεις το linux... Ξεκινάω από αυτά που ενδιαφέρουν σε πρώτο επίπεδο έναν χρήστη λοιπόν.
Ασφάλεια
Είναι πιο ασφαλές. Σε κανένα λειτουργικό linux δεν χρειάζεσαι αντιβιοτικό, αφού δεν υπάρχουν ιοί για λίνουξ και αυτοί που υπάρχουν στα windows δεν τρέχουν σε λίνουξ γιατί είναι άλλη η δομή και η κατασκευή του συστήματος. Κανείς δεν σαρώνει τον υπολογιστή σου, το λειτουργικό δεν επιτρέπει από μόνο τους σε κανέναν να δει τι έχετε μέσα, ενώ λόγο των αδειών στις οποίες υπάγεται δεν μπορεί καμία εταιρία που ενδεχομένως το διαθέτει στην αγορά να απαιτεί να δηλώσετε τα στοιχεία σας στην βάση δεδομένων τους για να το χρησιμοποιήσετε. Δεν χρειάζεστε άδεια για να χρησιμοποιήσετε linux.
Ένας τακτικός δίσκος..!
Δεν χρειάζεσαι defragment αφού το σύστημα από μόνο του κάνει καλύτερη διαχείριση των αρχείων του και έτσι και χώρο εξοικονομεί στους δίσκους και φυσικά πιο γρήγορα δουλεύει το σύστημα στο τέλος.
Δωρεάν
Δεν στοιχίζει τίποτα ενώ όλες οι εφαρμογές του είναι free. Βέβαια μπορείτε εθελοντικά να δώσετε κάτι σαν δωρεά για την ανάπτυξή του αλλά κανείς δεν θα σας ζητήσει να πληρώσετε άδεια ή να πληρώσετε εκ των υστέρων την όποια αναβάθμιση θα κάνετε σε αυτό σε κάποια εταιρία.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα προγράμματα που τρέχουν πάνω σε linux.
με και στο δεύτερο επίπεδο τώρα ( που για μένα αυτό είναι το κυριότερο και το πιο σημαντικό. )
Ανοιχτός κώδικας- δώστε προσοχή σε αυτό είναι λίγο tricky.
Όλες οι εφαρμογές αλλά και το linux είναι σε ανοιχτό κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι αυτά που προγραμματίζουν οι προγραμματιστές για να παίξουν τα διάφορα προγράμματα και να κάνουν την δουλειά μας, είναι εμφανή και προσβάσιμα από τους χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι αν γνωρίζεις ολίγα από προγραμματισμό και από κώδικα, ( έτσι λέγονται αυτά που γράφουν οι προγραμματιστές ), τότε μπορείς να δεις τι δουλειά έχει κάνει ο άλλος πάνω σε αυτό που έφτιαξε.
Αυτό στα προγράμματα των windows δεν ισχύει. Έτσι εκτός ότι αγοράζεις κάτι που δεν ξέρεις τι είναι, γιατί δεν είσαι σε θέση να το δεις αφού είναι κλειδωμένο, ποτέ δεν ξέρεις τι πήρες.
Είναι σαν να αγοράζεις ένα αυτοκίνητο και να μην ανοίγει το καπώ για να δεις τον κινητήρα του.. Θα παίρνατε ποτέ ένα τέτοιο αυτοκίνητο;;;
Ελεύθερο λογισμικό.
Η πλειοψηφία των προγραμμάτων του λίνουξ υπάγονται σε μία άδεια η οποία εξασφαλίζει ότι δεν ανήκουν και δεν υπάγονται στα δικαιώματα κάποιου συγκεκριμένου προγραμματιστή ή χρήστη αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους προγραμματιστές και χρήστες ελεύθερα. Μάλιστα αν κάποιος επιθυμεί να επεξεργαστεί τον κώδικα ( το είπαμε παραπάνω τι σημαίνει ) και να βελτιώσει μία εφαρμογή ( που μπορεί να χάνει λάδια κάπου δηλαδή να έχει ένα bug- είδατε τι απλά που σας τα λέω για να τα καταλαβαίνετε;;; ), μπορεί να το κάνει και να προσθέσει το ονοματάκι του από κάτω και να γράψει ότι αυτό υπάγεται στην άδεια ελεύθερου λογισμικού. Έτσι ούτε η εφαρμογή γίνεται ανήκει σε κάποιον ούτε μπορεί να την κλειδώσει και όλοι μαζί εργάζονται για την βελτίωση της εφαρμογής. Με την άδεια αυτήν μπορεί βέβαια να κάνει και άλλα πολλά πράγματα αλλά δεν θα επεκταθώ εδώ γιατί είναι πολύ τεχνικό το ζήτημα και μάλλον δεν μας ενδιαφέρει. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι οι εφαρμογές βελτιώνονται από όλους τους χρήστες προγραμματιστές σε όλόκληρο τον κόσμο ( τους λένε κοινότητα ) και έτσι ένα πρόβλημα σε κάποιο πρόγραμμα μπορεί να λυθεί άμεσα και πολύ σύντομα χωρίς ο χρήστης του προγράμματος να περιμένει να γίνουν βελτιώσεις μέχρι την επόμενη έκδοση του προγράμματος.
Και φυσικά από το γεγονός και μόνο ότι τα προγράμματα όλα δεν ανήκουν σε κάποιον ή σε κάποια συγκεκριμένη εταιρία όποιος χρησιμοποιεί linux στην ουσία χτυπάει τα μονοπώλια και τις πατέντες και φυσικά τις μεγάλες εταιρίες που θέλουν να μας εξαναγκάζουν να αγοράζουμε τα προϊόντα τους και να πληρώνουμε άδειες για να τα χρησιμοποιούμε.. ( περισσότερα φυσικά για αυτό σε ειδικά ανάλυση αφού το θέμα είναι τεράστιο. Εδώ σας γράφω μόνο τα βασικά)
Οικολογία
To linux είναι οικολογικό.
Ένα λειτουργικό λίνουξ μπορεί να κάνει να παίξει και ο πιο χάρβαλο υπολογιστής αφού δεν χρειάζεται διαρκή αναβάθμιση στο hardware για να δουλέψει. Υπάρχουν διανομές ( διανομές λέμε τις διαφορετικές βέρσιον λειτουργικών λίνουξ ) που μπορούν να εγκατασταθούν από 50 mb χώρο στον δίσκο μέχρι όσο θέλουμε.
Έτσι παλιά μηχανήματα τα οποία τα είχαμε και καθόντουσαν στο πατάρι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά για να κάνουμε την πλειοψηφία των εργασιών που χρειαζόμαστε στο πανεπιστήμιο και έτσι δεν τα πετάμε στα σκουπίδια.
Επίσης επειδή το λίνουξ κάνει καλύτερη κατανομή των πόρων του συστήματος κάνει τους υπολογιστές να δουλεύουν καλύτερα πιο γρήγορα και πιο οικονομικά με αποτελέσματα που γίνονται στο τέλος αθροιστικά εμφανή για το περιβάλλον.
Αυτά για την ώρα.. Αν σας έβαλα ιδέες ρωτήστε για να μάθετε και άλλα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: