Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Στα νερά του Αιγαίου το τουρκικό γεωτρύπανο

Στα νερά του Βορείου Αιγαίου πλέει από χθες το απόγευμα το πλωτό γεωτρύπανο που έχει ενοικιάσει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες εξόρυξης πετρελαίου.
Το γεωτρύπανο Αtwood Southern Cross, κατασκευής 1976 που νοίκιασε η τουρκική εταιρεία πετρελαίου, έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου σε βάθος θαλάσσης 700 μέτρων και να αρχίσει γεώτρηση που να φτάσει τα 6,5 χιλιόμετρα!
Για το πετρέλαιο στο Αιγαίο έχει προκληθεί αρκετές φορές ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Η πρώτη ήταν όταν στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 η Τουρκία δημοσίευσε χάρτες με περιοχές προς εκχώρηση για έρευνα, που έφθαναν μέχρι το μέσον του Αιγαίου. Το 1976 υπήρξε νέα ένταση με το «Χόρα»- υπήρξε τότε προσωρινή ρύθμιση με το πρωτόκολλο της Βέρνης. Το 1987 Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα του πολέμου, όταν η Άγκυρα έβγαλε στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό «Σισμίκ» για επιστημονικές έρευνες. Μικρή ένταση υπήρξε και το φθινόπωρο από κίνηση ερευνητικού σκάφους ανοιχτά του Καστελλόριζου. Μάλιστα τον Μάιο του 2006 η Αθήνα αποδέχθηκε την παρουσία Τούρκων επιστημόνων σε γερμανικό πλοίο που πραγματοποιούσε επιστημονικές- σεισμολογικές έρευνες στο Αιγαίο, βορείως της Κρήτης.
Πηγή:aegeantimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: