Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Η Ελλάδα γερνάει και «χάνει» πληθυσμό

Ανω των 65 ετών θα είναι ένας στους τέσσερις κατοίκους της χώρας μας το 2020, ενώ ήδη η Ελλάδα θεωρείται χώρα γηρασμένου πληθυσμού. Σήμερα το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών είναι άνω του 17,1%... Σύμφωνα με τα κριτήρια του ΟΗΕ, όταν το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών μιας χώρας είναι μεγαλύτερο του 7%, χαρακτηρίζεται γηρασμένη.
Ηδη η Ελλάδα θεωρείται γερασμένη χώρα, τα χειρότερα όμως έρχονται...
Παράλληλα, ο πληθυσμός από 0 έως 14 ετών αριθμεί το 14%, που σημαίνει ότι όχι μόνο γερνάμε ως χώρα, αλλά μελλοντικά θα μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με προβλήματα υγείας αλλά και αυξημένες κοινωνικές ανάγκες χρειάζονται εξειδικευμένη υγειονομική και κοινωνική φροντίδα, αλλά και τη συνδρομή των εθελοντικών ομάδων.
Οι απαιτήσεις αυτές αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός και οι προβλέψεις των κρατικών υπηρεσιών να μην επαρκούν. Ετσι, σ' αυτές τις περιπτώσεις αναλαμβάνουν έργο οι εθελοντικοί φορείς, οι οποίοι προσφέρουν τη βοήθειά τους με συνέπεια και υπευθυνότητα.
Η ανάπτυξη υπηρεσιών και δομών για ηλικιωμένους γίνεται πλέον επιτακτική και η βασική προσπάθεια γι' αυτή την ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να είναι η διατήρηση της καλής ποιότητας της ζωής του, η εξασφάλιση της αυτονομίας, καθώς και η προστασία και η περίθαλψή του σε περίπτωση ασθένειας.
πηγή:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: