Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Αράπογλου :Αλλο Λαμόγιο;

Τη στιγμή που το σύνολο του ελληνικού λαού… στενάζει από την ακρίβεια και δύσκολα τα βγάζει πέρα, που τα χρέη «πνίγουν» τα νοικοκυριά και πολλοί οικογενειάρχες χάνουν τα σπίτια τους για μερικές χιλιάδες ευρώ που δεν μπορούν να πληρώσουν, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου δωρίζει για τρίτη ή τέταρτη χρονιά (έχουμε χάσει τον λογαριασμό) χιλιάδες μετοχές αξίας 5.112.653 ευρώ, ήτοι 1,75 δισ. δρχ. σε «κολλητούς», που αποτελούν το διευθυντικό κατεστημένο, και δεν ξεπερνούν τους 75, όταν πάνω από 12.000 είναι οι εργαζόμενοι στην τράπεζα.
Πρόκειται για πρωτοφανή πρόκληση και ο κ. Αράπογλου συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης της τράπεζας, από τη στιγμή που η κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν παρεμβαίνουν, αλλά αντίθετα με τη σιωπή τους επιτρέπουν στον διοικητή της Εθνικής να κάνει πλούσια τη διοικητική παρεούλα, δίνοντάς τους μισοτιμής χιλιάδες μετοχές.
Αλλά και οι Εισαγγελείς, μόνιμοι θεατές σ' αυτή τη σπατάλη, αφού η τράπεζα δεν κερδίζει τίποτε. Οι τυχεροί ευνοούμενοι του... κουβαρντά κ. Αράπογλου χρυσώνονται απλώς γιατί δούλεψαν!
Για το 2007 ο κ. Αράπογλου μοίρασε 1.806.245 μετοχές, αξίας 5.112.653 ευρώ, σε τιμή κατά 17 με 25 ευρώ χαμηλότερη από την τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου σήμερα! Δηλαδή, όποιος πήρε 1.000 μετοχές έχει κερδίσει… από χέρι 17.000 έως 25.000 ευρώ! Αυτό κι αν είναι… δώρο! Οι πιο πολλοί βέβαια πήραν από 5.000 έως 10.000 μετοχές, δηλαδή το… δωράκι είναι της τάξεως των 125.000 ή των 250.000 ευρώ!
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο… γαλαντόμος κ. Αράπογλου μοίρασε σε ορισμένους γενικούς διευθυντές από 50.000 μέχρι και 100.000 μετοχές στον καθένα, ενώ έκανε… δώρο 30.000 χιλιάδες κομμάτια και στον εαυτό του!
Να σημειώσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών αυτών προέρχονται από την ελεύθερη αγορά - δεν ανήκουν δηλαδή σε εκείνους που βρίσκονται πολλά χρόνια στην τράπεζα και ήταν αυτοί στους οποίους στηρίχτηκε για ν' αναπτυχθεί, ενώ οι περισσότεροι ανήκουν στη Citigroup, η οποία μέσω δύο fund ελέγχει το 46% της Εθνικής!
Δηλαδή από τότε που ανέλαβε ο Τ. Αράπογλου μέχρι τώρα, το 46% έχει περάσει σε ιδιώτες χωρίς να το πάρει… χαμπάρι κανένας, πλην βεβαίως εκείνων που ασχολούνται με το χρηματιστήριο και τις μετοχικές εκθέσεις των μεγάλων εταιρειών.
Και κάτι ακόμα: Ορισμένα στελέχη που πήραν πλουσιοπάροχα μπόνους δεν έχουν καμία σχέση με την τράπεζα, όπως ο κ. Μωυσής που είναι στέλεχος της 3Ε και ο υπερεβδομηντακοντούτης κ. Γεωργίτσης, που είναι στέλεχος της εταιρείας ζυμαρικών Barilla.
Αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί αποκαλύπτουμε το σύνολο των μετοχών και τα ονόματα των ευεργετημένων από τον κ. Αράπογλου...
Φωτιά η ΔΑΚΕ κατά Αράπογλου
Ούτε η ΔΑΚΕ μπορεί να… χωνέψει τα… καμώματα του κ. Αράπογλου στην Εθνική Τράπεζα.
Γι' αυτό και με ανακοίνωσή της καταγγέλλει πως ενώ ο διοικητής της Εθνικής κάνει οικονομία μόνο σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων, αφού αρνείται να υπογράψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΟΤΟΕ για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, εμφανίζεται αξιοκρατικά… γαλαντόμος στα 75 περίπου στελέχη της διοίκησης που φροντίζει… να τα γεμίζει δώρα, υπό μορφήν μπόνους, αξίας από 500.000 ευρώ μέχρι 3 εκατ. ευρώ!
Πιο συγκεκριμένα, στην καταγγελία τους οι εργαζομένοι στην Εθνική μεταξύ άλλων αναφέρουν:
«Η ΔΑΚΕ απέδειξε διαχρονικά ότι δεν χαρίστηκε και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Ο θεσμικός της ρόλος την υποχρεώνει να υιοθετήσει τη γενικευμένη κατακραυγή των εργαζομένων, στη διαχείριση προσωπικού, στις άθλιες συνθήκες εργασίας και στις αμοιβές που επέβαλε σ' αυτούς η διοίκηση Αράπογλου. Οι εργαζομένοι να πετυχαίνουν τους στόχους και άλλοι να παίρνουν τα μπόνους.
Άλλωστε κορυφαίος υπουργός υπερθεμάτισε της κατακραυγής αυτής των εργαζομένων, προσθέτοντας επιπλέον ότι η κομματικοποίηση της τράπεζας από τη διοίκηση Αράπογλου βλάπτει σοβαρά το πνεύμα της νέας διακυβέρνησης για αξιοκρατία.
Οι άναρθρες κραυγές ή η ένοχη σιωπή που θα ακολουθήσουν δεν πρόκειται να απαντήσουν στα ερωτήματα των εργαζομένων.
• Γιατί η διοίκηση προσέλαβε 400 νέους συναδέλφους για το δίκτυο και 300 νέους συμβούλους για τη διοίκηση χωρίς να ανοίξει μύτη;
• Γιατί κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη μαύρη εργασία που επιβλήθηκε στην τράπεζα;
• Γιατί θεωρούνται ικανοί οι εργαζόμενοι στην τράπεζα να πιάνουν τους στόχους, αλλά θεωρούνται ανίκανοι να τοποθετούνται σε διευθυντικές θέσεις;
Η ανοχή απέκτησε πλέον ονοματεπώνυμο».
πηγή: Το παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: