Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Η Πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων δεν θα Πάρει φωτιά στο μέλλον.Πήρε ήδη φωτιά...

Ενώ η διπλωματική μάχη για το μέλλον του Κοσόβου συνεχίζεται από πλευράς Σερβίας και Ρωσίας, στο Βελιγράδι διακηρύσσουν ότι "δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε διαμελισμό του Κοσόβου καθώς ολόκληρο ανήκει στη Σερβία". Την ίδια ώρα όμως, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση σχεδιασμών που στην πράξη δημιουργούν δυο χωριστές κρατικές οντότητες στην επαρχία, μια ελεγχόμενη από το Βελιγράδι και μια από την Πρίστινα. Στη διαδικασία άρνησης ότι "υπάρχει σχέδιο για διαμελισμό του Κοσόβου" ανώτερες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, υποδείκνυαν ότι "παρόμοιο σχέδιο προτάθηκε προ πολλών μηνών από την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά απορρίφθηκε". Η άποψη αυτή, που έχει διασταυρωθεί από δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους πηγές του Σέρβικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαιώθηκε σαν "ελληνική άποψη" και πλευράς στελέχους της κυβέρνησης συνασπισμού της Σερβίας, χωρίς όμως απόδοση της πρότασης στην κα. Μπακογιάννη. Το γραφείο της υπουργού, στο ποίο θέσαμε υπόψιν τις πληροφορίες αυτές, μας απάντησε λέγοντας «απορρίπτουμε κατηγορηματικά» ότι υπήρξε παρόμοια πρόταση από πλευράς της. Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί η δημοσίευση των πληροφοριών, που στο Βελιγράδι επιμένουν ότι είναι αληθινές.
πηγή:ephemerida
Σύμφωνα με μυστική έκθεση - ανάλυση του διεθνούς Αμερικανικού Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών INTERNATIONAL STRATEGIC STUDIES ASSOCIATON (από τα πλέον γνωστά think tank και αδρά χρηματοδοτούμενο από την Αμερικανική κυβέρνηση γι αυτό και πολύ ισχυρό σε επιρροή αλλά και πληροφορίες ) τους προσεχείς μήνες έρχονται μεγάλη αναταραχή και ανακατατάξεις στα Βαλκάνια. Οι οποίες φαίνεται να αποτελούν τη συνέχεια όσων ξεκίνησαν το 1992 και οδήγησαν στην περιβόητη συμφωνία Ντέϊτον. Η έκθεση, με τη διαβάθμιση «Confidential» (εμπιστευτική), παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά για τις αναφορές της στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους αναλυτές που υπογράφουν το εμπιστευτικό κείμενο - ανάλυση (βασισμένο σε πληροφορίες που προέρχονται από τις Αμερικανικές, και άλλες συνεργαζόμενες μυστικές υπηρεσίες) τα Βαλκάνια δεν αποκλείεται να αιματοκυλιστούν για ακόμα μια φορά.
Επίκεντρο των εξελίξεων-επιχειρήσεων το Κόσσοβο, τα Σκόπια (για την ακρίβεια αναμένεται ξεσηκωμός των αλβανόφωνων της περιοχής) και το Σερβικό Μαυροβούνιο.
Στην Αθήνα, προφανώς δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι συμβαίνει. Επιδεικνύοντας έναν επικίνδυνο στρουθοκαμηλισμό, η ελληνική πολιτική ηγεσία συμπεριφέρεται λες και κατοικεί σε άλλη περιοχή του πλανήτη. Αναλώνεται σε διαπραγματεύσεις και εσωτερικές αλληλουπονομεύσεις για έναν κρατίδιο που μάλλον σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει. Η κύρια φροντίδα του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Ελληνίδας υπουργού των Εξωτερικών δεν είναι το μέλλον και η θέση της χώρας μπροστά στη νέα και επικίνδυνη πραγματικότητα που δημιουργεί το Κόσσοβο. Αλλά το πώς θα υπονομεύσουν ο ένας τον άλλο. Το πώς θα φορτώσει ο ένας στον άλλο το πολιτικό κόστος. Όμως η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων δεν θα πάρει φωτιά στο μέλλον. Πήρε ήδη φωτιά. Τα σύνορα στην περιοχή δεν θα αλλάξουν ύστερα από χρόνια, ή αιώνες. Είναι ήδη υπο αίρεση.
πηγή:aegeantimes

Δεν υπάρχουν σχόλια: