Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Τατουάζ ή Δερματοστιξία Είδος Μόδας ;


Το σημάδεμα στην αρχαιότητα λεγόταν «στίξη» (χτύπημα) ή «κατάστιξη» και η πράξη στιγματισμός. Το σημάδεμα του σώματος λεγόταν δερματοστιξία. Η λέξη όμως που χρησιμοποιείται ευρέως είναι η λέξη τατουάζ και από την οποία είναι γνωστή η όλη διαδικασία. Η λέξη «Τατουάζ» προέρχεται από τη λέξη «Tattoo», όρος που βρίσκεται στη πρώτη δεκάδα των αναζητήσεων στο διαδίκτυο από το 1999! Η λέξη «Tattoo» είναι παράφραση της λέξης Tattawing των Μαορί (Νέα Ζηλανδία). Στην Πολυνησιακή διάλεκτο η λέξη «Τα» σημαίνει σχέδιο και «Ατουάζ» δηλώνει «αυτόν που δίνει πνοή στα πλάσματα της γης»! Με άλλα λόγια, Τατουάζ σημαίνει «το σχέδιο που σου δίνει τη προστασία των θεών»! Επιπλέον έχει τις έννοιες «ανεξίτηλο σημάδι», «σχέδιο στο δέρμα», «μαρκάρω κάτι», «κεντώ πάνω στο δέρμα»!
Η Ερμηνεία από την Γενική Παγκόσμιο Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς:
«Το τατουάζ είναι πράξη που είχε πάντοτε μαγικό χαρακτήρα. Στις περισσότερες κοινωνίες αναγνωριζόταν μαγική δύναμη σε εκείνους που επιδίδονταν στο τατουάζ. Συνήθως το τατουάζ αποτελεί δοκιμασία μυήσεως ή αναγνωρίσεως του φύλου, του αξιώματος κλπ. Γίνεται όμως περισσότερο για τη μαγική, προφυλακτική, και θεραπευτική αξία του!»
Στα νεότερα χρόνια ήταν ταυτισμένο με τους περιθωριακούς, τους μηχανόβιους και τους φυλακισμένους αλλά και διάφορα επαγγέλματα όπως ναυτικούς, εργάτες κλπ. Στις ταινίες ήταν χαρακτηριστικό των βαρυποινιτών και των μηχανόβιων μαζί με τα μακριά μαλλιά και τα δερμάτινα ρούχα. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη διαφήμιση που του γίνεται, εμφανίζεται από τους πεζοναύτες του Αμερικανικού στρατού ως τους Χίπις! Τατουάζ έχουν οπωσδήποτε τα μέλη συμμοριών ως δείγμα ταύτισης συμμετοχής και παντοτινής τους αφοσίωσης σε αυτές! Παρόμοια και σε οπαδούς μουσικών ρευμάτων όπως ροκ, Χέβυ Μέταλ, πανκ μέχρι και στις κινήσεις των νέο Ναζί!
Το τατουάζ θεωρείται πλέον μορφή τέχνης από πολλούς, αλλά και ένα είδος μόδας που μοιάζει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο τις εντυπώσεις. Αρκετοί είναι εκείνοι, ιδιαίτερα οι νέοι, που καταφεύγουν στη μέθοδο αυτή για να ζωγραφίσουν στο σώμα τους το σχέδιο της αρεσκείας τους, που θα τους προσδώσει κάτι το ξεχωριστό.
«Τατού» στα πολυνησιακά σημαίνει «ανεξίτηλο σημάδι» και εκείνοι που το διέδωσαν στην Ευρώπη έλεγαν πως όταν τρυπάς το δέρμα, «μπαίνει το χρώμα και βγαίνει μία μαγεία». Μονάχα που η μαγεία αυτή διαρκεί «αιώνια». Το τατουάζ είναι κάτι πολύ έντονο, βαθύ και ριζικό. Κανείς δεν απαλλάσεται τόσο εύκολα από αυτό και μερικοί ξέρουν, ή ανακαλύπτουν εκ των υστέρων, ότι δεν θ’απαλλαγούν ποτέ. Γι’αυτό, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα που παίρνει κανείς κάνοντας τατουάζ είναι το ενδεχόμενο να το μετανιώσει! Στο ρίσκο αυτό συμπεριλαμβάνεται βέβαια και η περίπτωση να μην το μετανιώσει το ίδιο το άτομο που φέρει το «ανεξίτηλο στολίδι», αλλά να ενοχληθεί κάποιος από το περιβάλλον του. Για παράδειγμα, όταν δημιουργεί κάποιος μία καινούργια σχέση και το όνομα του προηγούμενου συντρόφου του είναι «χαραγμένο» για πάντα όχι στην καρδιά του, που στο τέλος τέλος θα μπορούσε να κρατηθεί κρυφό, αλλά σε κάποιο σημείο του σώματός του....τότε η «μαγεία» χάνεται!
Η αφαίρεση ενός τατουάζ, αποτελεί μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Υπάρχουν Είναι γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν μόνιμες τεχνικές καλλωπισμού του σώματος, όπως το τατουάζ, προκειμένου να εκφράσουν την μοναδικότητά τους. Ή ίσως για να δηλώσουν μία διαφορετική στάση ζωής. Αν κι εσείς αποφασίσετε ν’αποκτήσετε ένα τέτοιο «ανεξίτηλο στολίδι», θα πρέπει να προσέξετε! Ενημερωθείτε ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία σας και βέβαια θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά, να είστε σίγουροι ότι θέλετε να «κουβαλάτε» το τατουάζ πάνω σας. Γιατί, αν κάποια στιγμή στο μέλλον αλλάξετε γνώμη, είναι δύσκολο και αρκετά επώδυνο να «απαλλαγείτε» ολοκληρωτικά από αυτό. Το πιθανότερο είναι να μείνετε «σημαδεμένοι» για πάντα....

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΝΥΚΤΕΡΙΝΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΤΙ ΕΓΙΝΕ?
ΣΟΥ ΤΗΝ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ ΤΩΡΑ?