Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

΄Ιμβρος Τένεδος

Ενοχλημένοι εμφανίζονται οι Τούρκοι από την έκθεση του Ελβετού βουλευτή Αντρέας Γκρος για την Ιμβρο και την Τένεδο (δείτε εδώ)που έχει υποβληθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. 
Η έκθεση θα συζητηθεί σήμερα, προκειμένου η Συνέλευση να προχωρήσει στην έκδοση για πρώτη φορά σχετικού ψηφίσματος για τα δύο νησιά, τα οποία οι Ελληνες κάτοικοί τους, που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, υποχρεώθηκαν να τα εγκαταλείψουν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Χ.Τελίδη στο"Έθνος",κάποια ΜΜΕ κάνουν λόγο για «ελληνικό παιχνίδι στα νησιά» και ότι «η έκθεση δεν είναι αντικειμενική και μεροληπτεί υπέρ της Ελλάδας».
Τις πιο ακραίες απόψεις διατύπωσε ο βουλευτής Ερτουγκρούλ Κιουμτσούογλου που είναι και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, διαστρέφοντας για προφανείς λόγους και πολλά στοιχεία της έκθεσης.
«Είναι λάθος να διεξαχθεί έρευνα μόνο για τα δύο αυτά νησιά. Εκτός από τη δυτική Θράκη, θα μπορούσε να έλθει στο προσκήνιο και η κατάσταση των Τούρκων που ζουν στη Ρόδο και την Κω», υποστήριξε ο βουλευτής και προσέθεσε: «Προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα, λες και πρόκειται να προβλεφθεί ένα ειδικό καθεστώς στη μειονότητα της Ιμβρου και της Τενέδου. Αυτό προκαλεί ανησυχία».
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι πρόκειται για μία έκθεση που δίνει βάρος στις ελληνικές απόψεις και εμφανίζει την Τουρκία ως την πλευρά εκείνη που πρέπει να προβεί σε υποχωρήσεις.
Η εφημερίδα «Τερζουμάν» κατηγορεί τον Α. Γκρος, γιατί στην έκθεση τα νησιά αναφέρονται ως Ιμβρος και Τένεδος. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Ελβετός εισηγητής ζητεί, εκτός από τα τουρκικά ονόματα, τα δύο νησιά να αναφέρονται και με τα ελληνικά!
Οπως γράφει η εφημερίδα «Τερζουμάν», οι εξελίξεις που ζητεί η έκθεση, όπως η αναγνώριση των περιουσιακών δικαιωμάτων στους Ελληνες, το άνοιγμα σχολείων της μειονότητας, η αποκατάσταση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Ρωμιών κλπ., "μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση"..
Πηγή :GREECE-SALONIKA

Δεν υπάρχουν σχόλια: