Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Το Συμβόλαιο της Ντροπής -ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟ

Είναι το ντοκουμέντο της μεγάλης απάτης. Το συμβόλαιο που δείχνει πώς το δημόσιο χάρισε χρυσάφι και πήρε άνθρακα. Η μεγάλη δουλειά σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το συμβόλαιο υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου του 2005, στο γραφείο της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη, στην Αθήνα.

Αφορά στην ανταλλαγή εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου, στη λίμνη Βιστωνίδα, με άλλες του δημοσίου, σε περιοχές «φιλέτα» της Θεσσαλονίκης. Στο συμβόλαιο θα δείτε ότι οι εκτάσεις που δίνονται από την Κτηματική Υπηρεσία στο Βατοπέδι, έχουν ακριβώς την ίδια αξία με εκείνες της Βιστωνίδας.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ 1ο:
Είναι οφθαλμοφανές ότι στην συγκεκριμένη ανταλλαγή, η Κτηματική Υπηρεσία, όχι μόνο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος δεν λειτούργησε, αλλά εξυπηρέτησε τη Μονή Βατοπεδίου, κάνοντάς της ένα τεράστιο δώρο. Υποτίθεται, βάσει του συμβολαίου, ότι οι ανταλλασσόμενες εκτάσεις έχουν την ίδια αξία, κάτι που καταρρίπτεται αμέσως αν δει κανείς, τι δίνει και τι παίρνει το δημόσιο. Δίνει οικόπεδα σε Πανόραμα, Καρδία, Νέα Ραιδεστό, Ωραιόκαστρο, για να πάρει εκτάσεις στην Βιστωνίδα. Βάσει των τιμών του συμβολαίου τα οικόπεδα «δωρίζονται» στη Μονή με μέση τιμή τα 287ευρώ/τ.μ. Δείτε δύο αγγελίες της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», της περιόδου κατά την οποία έγινε η ανταλλαγή, για να δείτε πόσο πωλείται το τετραγωνικό μέτρο στην Καρδία.

Στην πρώτη αγγελία, το οικόπεδο φαίνεται να πωλείται προς 379 ευρώ/τ.μ. και στη δεύτερη προς 335 ευρώ, τιμές πολύ μεγαλύτερες από τα 287 ευρώ που αγόρασε το Βατοπέδι. Αν αυτές οι τιμές ισχύουν για τον συνοικισμό της Καρδίας, μπορεί να γίνει αντιληπτό ποια είναι η διαφορά που προκύπτει με τα οικόπεδα της περιοχής Πανοράματος Θεσσαλονίκης, όπου οι τιμές εκτινάσσονται. Αναλυτικά δείτε τις περιοχές και τα στρέμματα που έδωσε οικόπεδα η Κτηματική Υπηρεσία:

Καρδία19.506τ.μ.Πανόραμα3.157τ.μ.Νέα Ραιδεστός4.771τ.μ.Ωραιόκαστρο15.289τ.μ 

ΣΚΑΝΔΑΛΟ 2ο:
Είναι δεδομένο το ότι οι εκτάσεις που δόθηκαν στη Μονή είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, πολύ πιο ακριβές από εκείνες που πήρε το Δημόσιο. Από το συμβόλαιο αποδεικνύεται και κάτι άλλο, ότι η Κτηματική Υπηρεσία έδωσε 42.723 τ.μ. δηλαδή 53 (ακριβά) οικόπεδα και πήρε 25.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης. Εδώ έχει γίνει μια «περίεργη» εξίσωση, δηλαδή είναι σαν να ανταλλάσσει κανείς ένα οικοπεδάκι στη Σαλαμίνα με μια βίλα στην Κηφισιά και η ανταλλαγή να θεωρείται φυσιολογική. 

ΣΚΑΝΔΑΛΟ 3ο:
Η επιχείρηση φαίνεται ότι είναι ιδιαιτέρως επικερδής για τη Μονή Βατοπεδίου, μιας και σε πολλές περιπτώσεις, αμέσως μετά την ανταλλαγή, οικόπεδα περνούσαν σε εργολάβους σε πολύ υψηλότερες τιμές από εκείνες που αγοράστηκαν. Σχηματικά η πορεία της αγοραπωλησίας με τιμές κατά προσέγγιση είναι:

ΣΚΑΝΔΑΛΟ 4ο:
Στο συμβόλαιο περιγράφεται η διαδικασία σύμφωνα με την οποία, για να γνωμοδοτήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους χρειαζόταν η Υπουργική απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία αναθέτει την ανταλλαγή στην Κτηματική Υπηρεσία. 

Ψάξαμε για την συγκεκριμένη Υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ. Μάλιστα οι κάτοικοι, κυρίως της Νέας Ραιδεστού, έχουν καταγγείλει πολλές φορές την απόκρυψη αυτής της απόφασης από το ΦΕΚ, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει την ανταλλαγή άκυρη.

Πηγή:ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

blogger είπε...

Πολύ καλό ποστ. Κατατοπιστικό. Μπράβο.