Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Είμαστε κορυφή Στην διαφθορά ....

Χειρότερη κι από την Μποτσουάνα είναι η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διαφθορά. Και δεν είναι μόνο η εν λόγω χώρα πιο «καθαρή» από τη δική μας στον κατάλογο της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, η οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και δυτικής Ευρώπης, η Ελλάδα, που καταλαμβάνει την 57η θέση στον κατάλογο, βρίσκεται σχεδόν στο ναδίρ, μιας και είναι εικοστή έβδομη στη Γηραιά Ηπειρο, αφήνοντας πίσω της μόνο τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. 
Σύμφωνα με τον Ετήσιο Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφάνεια που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», 180 κράτη ταξινομούνται από το 0 μέχρι το 10, σε μια αρίθμηση όπου το 0 συμβολίζει τη μεγαλύτερη «σήψη» ενώ το 10 την πλήρη διαφάνεια. Πρόκειται για την πιο έγκυρη έρευνα αυτού του τύπου, στην οποία το 2008 μετείχαν 11 ανεξάρτητα κέντρα με 13 διαφορετικές έρευνες.
Η πάταξη διεφθαρμένων πρακτικών, όπως η ευνοιοκρατία και η κατάχρηση δημόσιου χρήματος μπορούν να σώσουν ζωές σε φτωχές χώρες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς» της οργάνωσης Transparency International, που τοποθετεί για μία ακόμη χρονιά τη Σομαλία, τη Μιανμάρ και το Ιράκ στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.
Με βαθμό 4,7 η Ελλάδα δεν πιάνει καν τη βάση του 5 στη δεκάβαθμη κλίμακα, στην κορυφή της οποίας βρίσκονται φέτος η Δανία, η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία με βαθμό 9,3. Ακολουθούν οι Σιγκαπούρη με 9,2, Φινλανδία και Ελβετία με 9, Ισλανδία και Ολλανδία με 8,9 ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν η Αυστραλία και ο Καναδάς που βαθμολογούνται με 8,7 βαθμούς. Στην Ευρώπη, πάνω από την Ελλάδα φιγουράρουν χώρες όπως η Σλοβενία, η Εσθονία, η Λετονία και η Σλοβακία, ωστόσο έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε χώρες όπως την Τουρκία, που είναι μια ανάσα πίσω μας στο 4,6, τη Γεωργία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τη Ρωσία. Μεταξύ των χωρών της αμερικανικής ηπείρου, καλύτερη βαθμολογία από εμάς αποσπούν οι Χιλή, Ουρουγουάη, Πουέρτο Ρίκο και Κόστα Ρίκα. Από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, πέραν της Μποτσουάνας που μας κερδίζει με 5,8, καλύτερες από εμάς είναι επίσης ο Μαυρίκιος, το Πράσινο Ακρωτήρι, η Νότια Αφρική και οι Σεϋχέλλες. Στην Ασία, τέλος, η Μαλαισία είναι λιγότερο διεφθαρμένη χώρα από την Ελλάδα. 
Σε ό,τι αφορά τα γενικά συμπεράσματα της Διεθνούς Διαφάνειας, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι η διαφθορά στις φτωχές χώρες έχει προκαλέσει μόνιμη ανθρωπιστική καταστροφή. Σομαλία, Μιανμάρ, Ιράκ και Αϊτή είναι στις πρώτες θέσεις των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά διαφθοράς.
Στις φτωχότερες χώρες η διαφθορά μπορεί να είναι και θέμα ζωής ή θανάτου. Για παράδειγμα, χρήματα που προορίζονται για νοσοκομεία ή για πόσιμο νερό γίνονται αντικείμενο κατάχρησης, λέει χαρακτηριστικά η Ουγκέτ Λαμπέλ, πρόεδρος της οργάνωσης. Επισημαίνει πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν επιχειρήσεις παρεμπόδισης κάποιων να διαφθείρουν αξιωματούχους ξένων χωρών και να μην κλείνουν τα μάτια σε ύποπτες καταθέσεις σε οικονομικά ιδρύματα.


24-09-2008 Espresso News

Δεν υπάρχουν σχόλια: