Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Νέος «πόλεμος» για το Αέριο

Η Gazprom «έκοψε» τις παραδόσεις στο Κίεβο, περισσότερες ποσότητες μέσω Λευκορωσίας
01 Ιανουαρίου 2009
Τον «πόλεμο του αερίου», την πρωτοχρονιά του 2006 θυμίζει η κόντρα μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, όπως εξελίσσεται εδώ και μερικούς μήνες και κορυφώθηκε τις πρώτες ώρες του νέου έτους.
Η Gazprom διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και ενίσχυσε τις ποσότητες του καυσίμου που κατευθύνονται προς τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, μέσω Λευκορωσίας.
Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί φαίνεται πως προχωρούν παράνομα σε παρακράτηση ποσοτήτων αερίου, που προορίζονται προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης και την ίδια στιγμή προτείνουν νέο γύρο συνομιλιών με τη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού κολοσσού, Σεργκέι Κουπριάνοφ, οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία διεκόπησαν κατά 100%.
«Όπως ανακοινώσαμε και χθες, δεν υπάρχει συμβόλαιο για παραδόσεις αερίου προς τους καταναλωτές της Ουκρανίας. Γι αυτό και δεν έχουμε καμία υποχρέωση για παραδόσεις αερίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουπριάνοφ.
Από τις 10 το πρωί (ώρα Μόσχας, 9 π.μ. ώρα Ελλάδας) οι αρμόδιες υπηρεσίες της Gazprom σταάτησαν σταδιακά τη ροή του αερίου, που κατευθυνόταν για την αγορά της Ουκρανίας.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ομίλου, το αέριο που μεταφέρεται από το σύστημα αγωγών μέσω Ουκρανίας, μειώθηκε κατά 110 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα, όσο δηλαδή απορροφούσε η γειτονική πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Παράλληλα, η Gazprom αύξησε τις ποσότητες που προορίζονται για τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές και οι οποίες μεταφέρονται μέσω Ουκρανίας, κατά 20 εκατ. κ.μ. την ημέρα, στα 326 εκατ. κ.μ. ημερησίως.
Η Gazprom προχώρησε επίσης στη μείωση των ποσοτήτων που τηρούνται στους υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους.
«Αυτή η μείωση δεν επηρεάζει το επίπεδο παραγωγής φυσικού αερίου στις δραστηριότητές μας, στις πηγές», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ομίλου.
Ο κ. Κουπριάνοφ ανέφερε ότι οι πληροφορίες για τις ουκρανικές προτάσεις σχετικά με το ύψος των τιμολογίων και των φόρων, που προτείνουν οι Ουκρανοί, ώστε να επαναληφθούν οι παραδόσεις, έγιναν γνωστές, αμέσως μετά την αποχώρηση της ουκρανικής αντιπροσωπείας από τα γραφεία της Gazprom, έπειτα από την πλήρη αποτυχία των συνομιλιών για το νέο συμβόλαιο.
Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ρωσικού κολοσσού, «το πρόβλημα δεν είναι εάν υπάρχει σύγκλιση στο θέμα των τιμών, αλλά στο ότι η αντιπροσωπεία της Naftogaz απλώς δεν είχε εξουσιοδότηση, να υπογράψει νέο συμβόλαιο».
Η διοίκηση της Gazprom έκανε νέα έκκληση προς την ουκρανική πλευρά να συνεχίσει τις συνομιλίες, ωστόσο, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά της Naftogaz.
Το Κίεβο παρακρατεί... 
Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η ουκρανική εταιρεία μείωσε την τράνζιτ μεταφορά αερίου προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης κατά 21 εκατ. κ.μ. την ημέρα, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Naftogaz Ολέγκ Ντουμπίνα.
«Οι ποσότητες εκείνες που είναι αναγκαίες για την τράνζιτ μεταφορά έχουν εξαιρεθεί από την προώθηση του καυσίμου. Αναφέρομαι στα 21 εκατ. κυβικά την ημέρα», δήλωσε ο Ολ. Ντουμπίνα σε συνέντευξη τύπου, στο Κίεβο.
Επίσης, ο επικεφαλής Naftogaz δήλωσε ότι η ουκρανική εταιρεία είναι έτοιμη να αγοράσει ρωσικό αέριο προς 235 δολάρια ανά χίλια κυβικά, ενώ ζήτησε οι φόροι για την τράνζιτ μεταφορά να αυξηθούν από το 1,7 στο 1,8 δολάρια ανά χίλια κυβικά και ανά 100 χιλιόμετρα.
Προσέθεσε μάλιστα ότι αυτές οι τιμές είναι οι μεγαλύτερες στις οποίες θα μπορούσε να συμφωνήσει η ουκρανική πλευρά, χωρίς να υπάρχει συμφωνία από την Gazprom.
Πάντως, εξέφρασε την ετοιμότητα να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οποιαδήποτε χρονική στιγμή, όταν θα συμφωνήσει και η Gazprom.
Ο κ. Ντουμπίνα διευκρίνισε ότι η ουκρανική πλευρά έχει ήδη εξοφλήσει το χρέος της προς το ρωσικό κολοσσό για το αέριο που καταναλώθηκε εντός του 2008.
Μέσω Λευκορωσίας
Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, από τη διοίκηση της Gazprom έγινε γνωστό ότι οι ποσότητες που κατευθύνονται προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και περνούν μέσω Λευκορωσίας αυξήθηκαν κατά 20 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.
Με τον τρόπο αυτό, η Μόσχα επιδιώκει να στείλει ένα ακόμη μήνυμα προς το Κίεβο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες της στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη.
Βεβαίως, ο κ. Κουπριάνοφ προσπάθησε να δικαιολογήσει την εξέλιξη αυτή σε διαφορετικούς λόγους. «Αυξήσαμε τις ποσότητες που περνούν τράνζιτ από τη Λευκορωσία, αλλά αυτό δεν συνδέεται με την “ουκρανική ιστορία”, η μεταφορά αυξήθηκε κατά 20 εκατ. κυβικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουπριάνοφ.
Η κρίση του αερίου, ωστόσο, συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: