Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Ανοιξε Δεύτερο Mέτωπο στην Γάζα;

Ενώ η ισραηλινή εισβολή στη Γάζα κλιμακώνεται, ρουκέτες από το Λίβανο εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ τα ξημερώματα. «Δεν είναι δικές μας» λέει η Χαμάς, «δεν είναι η Χεζμπολά» λέει ο Λίβανος που ανησυχεί, «είμαστε πάντα πρόθυμοι», θυμίζει η οργάνωση

Τουλάχιστον τέσσερις πύραυλοι Κατιούσα έπληξαν τα ξημερώματα το βόρειο Ισραήλ προερχόμενες από τα εδάφη του Λιβάνου, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ και αργότερα παραδέχθηκε και ο Λίβανος.

Στόχος τους ήταν ο δυτικός τομέας της Γαλιλαίας στην περιοχή Ναχαρίγια και στο κιμπούτζ Κάμπρι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.
Η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (FINUL) διενεργεί έρευνα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή. 
Λίγο μετά τις 10.00 έγινε γνωστό ότι επαναλήφθηκαν οι εκτοξεύσεις πυραύλων από άλλο σημείο του νοτίου Λιβάνου, με στόχο το Ισραήλ, μετέδωσαν ΜΜΕ στη χώρα, επικαλούμενα στρατιωτικές πηγές.
Ωστόσο αποδείχθηκε ότι οι σειρήνες ήχησαν κατά λάθος στην Ναχαρίγια, διότι ένα από τα αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που πετούσε επάνω από την περιοχή έσπασε το φράγμα του ήχου.
Απάντηση με πυρά πυροβολικού
Αμέσως μετά τα πρώτα πλήγματα, το ισραηλινό πυροβολικό άνοιξε πυρ εναντίον του Λιβάνου. «Χτυπήσαμε απευθείας την πηγή εκτόξευσης ρουκετών στο Λίβανο», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του στρατού. Αλλη στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι ερίφθησαν πέντε βολές κατά της συγκεκριμένης τοποθεσίας. Πηγή των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πέντε οβίδες εναντίον του Λιβάνου. 
Χτύπησαν κοντά στο χωριό Μαρουαχίν στα σύνορα των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσαν λιβανικές πηγές ασφαλείας. Την ισραηλινή «απάντηση» άκουσαν καλά και οι κάτοικοι του χωριού Τάγιερ Χάρφα, στις 06.30' τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). 
«Μεμονωμένη κίνηση Παλαιστινίων»
Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ του Ισραήλ μετέφεραν τις πρώτες, ήπιες αντιδράσεις των αξιωματούχων για την επίθεση από το έδαφος του Λιβάνου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι πύραυλοι εναντίον του βορείου Ισραήλ ίσως εκτοξεύτηκαν από παλαιστινιακές οργανώσεις που αντιδρούν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, είναι ωστόσο «μεμονωμένη» επίθεση. 
Οι αντίστοιχες πηγές από την πλευρά του Λιβάνου έσπευσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο εμπλοκής της Χεζμπολάχ. Μία τέτοια εμπλοκή θα έφερνε άμεσα στο προσκήνιο την ισραηλινή επίθεση και εισβολή του 2006, όταν και απέτυχε να περιορίσει την ισχύ της Χεζμπολά.
Σχολιάζοντας το γεγονός ο εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο Ρααφάτ Μόρα δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε καμιά παλαιστινιακή οργάνωση και δεν γνωρίζουμε ποιοί εκτόξευσαν τις ρουκέτες».

Ο Λίβανος φοβάται νέα εισβολή
Στη Βηρυτό, η κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε από τις υπηρεσίες ασφαλείας να διενεργήσουν έρευνα για το συμβάν. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε ότι «ο Λίβανος απορρίπτει και καταδικάζει την εκτόξευση ρουκετών και την απάντηση του Ισραήλ και θεωρεί ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί παραβίαση της απόφασης 1701" του ΟΗΕ, η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολά».
Έσπευσε μάλιστα να προσθέσει ότι η χώρα του «έχει δεσμευθεί να σεβασθεί την απόφαση αυτή και ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να διενεργήσουν έρευνα. Πρόκειται για μια ενέργεια που προέρχεται από παράγοντες που δεν θέλουν να επικρατήσει μια διαρκής σταθερότητα στον Λίβανο».

«Δεν πρόκειται για τη Χεζμπολά»
«Η Χεζμπολά μας διαβεβαίωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στην διατήρηση της σταθερότητας και στην τήρηση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αναμεμειγμένη", δήλωσε αργότερα ο υπουργός της κυβέρνησης ο Τάρεκ Μίτρι.
Στην Ιερουσαλήμ, ο Ράφι Εϊτάν, υπουργός της κυβέρνησης του Εχούντ Ολμερτ, δήλωσε ότι Παλαιστίνιοι του Λιβάνου είναι υπεύθυνοι για την εκτόξευση ρουκετών. "Νομίζω ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Το περιμέναμε. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην λιβανική κυβέρνηση", είπε. 
«Παλαιστινιακά στοιχεία θέλουν να σύρουν τον Λίβανο σε μία κλιμάκωση και θεωρούμε ότι ανήκει στην κυβέρνηση και τον στρατό του Λιβάνου η ευθύνη για τον τερματισμό των επιθέσεων αυτών», τόνισε αργότερα ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.
Πάντα πρόθυμη» η Χεζμπολά
Λίγες ώρες νωρίτερα, πάντως, ο ηγέτης της Χεζμπολά Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι είναι έτοιμος για ένα νέο πόλεμο με το Ισραήλ απειλώντας το εβραϊκό κράτος με αντίποινα ακόμη σφοδρότερα εκείνων της σύγκρουσης του 2006, αν ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο παράλληλα με εκείνο στη Λωρίδα της Γάζας.
«Όλες οι πιθανότητες είναι εφικτές και ανοικτές», είπε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από γιγαντοοθόνη, απευθυνόμενος σε δεκάδες χιλιάδες κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στη νότια Βηρυτό.
Συνεχίζονται τα χτυπήματα στις πόλεις
Από το βράδυ πάντως το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα δεκάδες άρματα μάχης με την κάλυψη ελικοπτέρων κινήθηκαν προς τη Χαν Γιούνες, ενώ παράλληλα αεροσκάφη βομβαρδίζουν την πόλη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Όπως έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης μπήκαν στη Γάζα από το μεθοριακό πέρασμα Κισουφίμ, στη μία μετά τα μεσάνυχτα και κινούνται προς τη Χάν Γιούνες. Η πόλη αυτή είναι η μεγαλύτερη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και θεωρείται ένα από τα προπύργια της Χαμάς. Μέχρι στιγμής ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις επιχειρήσεις.
Ισραηλινά αεροσκάφη σφυροκοπούν την πόλη της Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Στόχοι των αεροσκαφών είναι κτήρια και τούνελ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ο ισραηλινός στρατός έχει επιβεβαιώσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα. Χθες το απόγευμα ο ισραηλινός στρατός είχε ρίξει φυλλάδια στη Ράφα, καλώντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή, προειδοποιώντας ότι θα γίνει βομβαρδισμός επειδή οι «τρομοκράτες χρησιμοποιούν τα τούνελ για τη μεταφορά όπλων».
Αίμα και στη Δυτική Οχθη
Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνιο στη Δυτική Οχθη, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία πρώτων βοηθειών Ζάκα.
Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι η ισραηλινή αστυνομία πυροβόλησε τον Παλαιστίνιο, όταν αυτός έβαλε φωτιά σε πρατήριο καυσίμων σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Οχθης κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Εθνος online

Αρχισαν τα όργανα......

Δεν υπάρχουν σχόλια: