Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

שייטת 13, Oi κομάντος «Shayetet 13» που Aιματοκύλισαν τον «Στόλο της Ελευθερίας»




πολύ παλία φωτογραφία της Μονάδος.
Ποιοι είναι οι κομάντος της «Σαγετέτ 13» που αιματοκύλισαν τον «Στόλο της Ελευθερίας»;
Shayetet 13 , Εβραϊκά : שייטת 13, Αυτήη Ειδική μονάδα είναι η ελίτ των Ισραηλινών Εδικών δυνάμεων .Η (S'13) θεωρείται από τα τρία κύρια όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (μαζί με Sayeret Matkal - το Γενικό Επιτελείο Reconnaissance Unit – την Shaldag Μονάδα – την Πολεμική Αεροπορία και τις μονάδες καταδρομών). Η S'13 είναι η μονάδα που ειδικεύεται στον αέρα , θάλασσα , γη, με αποστολές όπως επιδρομές, δολοφονίες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δολιοφθοράς, συλλογή πληροφοριών και θαλάσσιας διάσωσης ομήρων. Πολύ λίγα είναι γνωστά για αυτή την Ειδική μονάδα, και αυτό φαίνεται ότι μόνο 13 αποστολές έχουν δημοσιοποιηθεί της Shayetet στο ευρύ κοινό.
Η S'13 Ιδρύθηκε το 1949 από τον Yohai Ben-Nun και ανήκει Επιχειρησιακά στο Ναυτικό, Στα πρώτα χρόνια της μονάδας, υπήρξε μια συζήτηση στο IDF σχετικά με την ανάγκη για μια τέτοια μονάδα .Το 1960, S'13 γίνεται γνωστή η ύπαρξη της για πρώτη φορά στη δημοσιότητα και από τότε καθορίστηκε το αναγνωριστικό έμβλημά που είναι η νυχτερίδα . Στις επίσημες εκδόσεις του Ναυτικού συχνά αποκαλούνται "Βατραχάνθρωποι (" Komando Yahmi ») η Sayeret Matkal , Όμως με την δεύτερη ονομασία είναι γνωστή δημοσίως στους καταδρομείς και στην ελίτ IDF Στρατιωτικων μονάδων του Ισραήλ . Στις μονάδες αυτές περιλαμβάνονται η Sayeret , καταδρομείς Shaldag, Paratroop κομάντος και οι Golani καταδρομείς και Duvdevan. Οι μονάδες αυτές δημιουργήθηκαν για την πραγματοποίηση διάφορων συστημάτων συλλογής πληροφοριών και συμμετοχή σε μυστικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καθηκόντων διάσωσης, αναγνώρισης, δολιοφθορές και αποστολές δολοφονίας.Βλέπε τα μολυσμένα Νερά απο χημικά ...
Η ύπαρξη Shayetet 13 και η δράσης αναγνώρισης της ήταν άκρως απόρρητο. Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού του Ισραήλ ήταν απρόθυμο να επιτραπεί η μονάδα να έχει δικά της διακριτικά τη, πράγμα που θα πρόδιδε την ύπαρξή της.
Υπάρχει εδώ και καιρό διαμάχη στο IDF των Ισραηλινών Δυνάμεων διότι Τα τελευταία χρόνια, ανακαλύφθηκε ότι S'13 βετεράνοι είχαν υψηλή εμφάνιση του καρκίνου , πιθανότατα λόγω της εκπαίδευσης που λάμβαναν σε μολυσμένες υδάτινες περιοχές με χημικά απόβλητα.
Η επιτροπή που συστάθηκε για το τη διερεύνηση του θέματος δεν βρήκε στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι καταδύσεις σε ρυπογόνα ύδατα προκαλεί καρκίνο
ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: