Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Πήρε τον Πούλο Ο Παπακωνσταντίνου απο Eurogroup και Ecofin Χθες και Προχθές στις Βρυξέλλες..

Η Αθήνα απέτυχε στην παρούσα συγκυρία να κερδίσει στη διάρκεια των δυο συνεχόμενων συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin χθες και προχθές στις Βρυξέλλες αυτό που επεδίωκε και ανέμενε. Την σύμφωνη γνώμη των εταίρων της στην απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ που της παραχωρείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης. Η Γερμανία επιμένει μαζί με την Αυστρία και Φινλανδία στη συνολική ρύθμιση των ζητημάτων που έχουν σχέση με το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ευρωζώνης, πιέζοντας ασφυκτικά την Ελλάδα να προχωρήσει στην εφαρμογη όλων των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, θετικά βλέπουν το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η (ΕΚΤ), τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες μετά τη λήξη της συνάντησης του Ecofin, κάνοντας λόγο για «εντυπωσιακή» δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα το 2010. «Η δημοσιονομική εξυγίανση το 2010 ήταν εντυπωσιακή – 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ ξανά», επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Στο πλαίσιο τη συζήτησης που άνοιξε στην Αθήνα, ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει διαφορά απόψεων εντός της κυβέρνησης αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.συζητήσεις

Ανέφερε επίσης ότι σχεδιάζεται η έκδοση ομολόγων της «διασποράς» εντός των επόμενων μηνών, ενώ επανέλαβε την εκτίμησή του περί επιστροφής στις αγορές ομολόγων αυτή τη χρονιά.

Ο ίδιος έκρινε ικανοποιητικό το χθεσινό επιτόκιο δανεισμού, αν και εξέφρασε ανησυχία από την περιστασιακή ύφεση των πιέσεων των αγορών και άφησε να εννοηθεί πως ελπίζει να έχουν βρεθεί οι κοινές συνισταμένες μιας συμφωνίας ως τη Σύνοδο του προσεχούς Μαρτίου καθώς όλοι εκφράζουν ευχές αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός ως τις 4 Φεβρουαρίου παρά το γεγονός ότι ακόμη μια συνεδρίαση για το ESF ( Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου.

Ρεν: «Όσο νωρίτερα ενισχυθεί το EFSF τόσο το καλύτερο

H ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «προάγγελος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας», το οποίο αναμένεται να συσταθεί τον Μάρτιο, υπογράμμισε σήμερα ο Όλι Ρεν, παραμένοντας σταθερός στην θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για το λόγο αυτό, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος επί οικονομικών ζητημάτων υποστηρίζει ότι «όσο νωρίτερα ενισχυθεί το EFSF τόσο το καλύτερο», σύμφωνα με δήλωσή του στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και αξιωματούχων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά στο νέο γύρο τεστ αντοχής, ο αρμόδιος Ευρωπαϊκός Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι στην αναθεωρημένη διαδικασία θα υποβληθούν τουλάχιστον 85 ευρωπαϊκές τράπεζες. Για το ίδιο θέμα ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι το νέο τεστ θα έχει σκληρότερους όρους καθώς το προηγούμενο του Δεκεμβρίου το πέρασαν όλες οι τράπεζες και μετά από λίγο οι Ιρλανδικές τράπεζες κατέρρευσαν. Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες είπε πως πιστεύει πως μετά τις τελευταίες κινήσεις ενίσχυσης των χαρτοφυλακίων τους, αναμένει να το περάσουν. Όπως όμως τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, αυτό που μένει είναι να αποφασιστεί εάν τα τεστ αντοχής θα εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο στον κίνδυνο χώρας.

Δραγουμάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: